شنبه, 08 اردیبهشت,1403

بی کتابی

16 تیر 1397 10:30 | 0 نظر | امتیاز: 5 با 3 رای

داسنان کتاب:

«بی‌کتابی» ماجرای دلال کتابی‌ست در زمان مشروطه که دیوانه‌وار به دنبال کتابهای قدیمی و نسخ خطی‌ است. او برای به دست آوردن نسخه باارزشی از یک کتاب وارد رقابت با هم‌صنف‌های خود می‌شود و در این راه خطرهای بسیاری را به جان پذیرا می‌شود. در این بین اما صدای وجدانش لحظه‌ای آرامش نمی‌گدارد. نویسنده با هنرمندی تمام تصویر انسان حریصی را به مخاطب نشان می‌دهد که در تمامی زوایای زندگی‌اش میل به داشتن و بیش‌تر داشتن بر او حکمرانی می‌کند. شخصیت اصلی کتاب اما انسان باهوشی است که خواننده را با خود همراه می‌کند، مخاطب خود را به جای او می‌گذارد و توصیف‌های فوق‌العاده نویسنده اثر به صورت همه جانبه خواننده را درگیر خود می‌کند. در انتها رجوع به خویشتن و درک بیشتر از حقیقت زندگی، فضای کتاب را با درون هر انسان گره می‌زند و افق جدیدتری را برایش باز می‌کند. 

 

قسمتی از کتاب:

حرف نشخوار نیست.  چه کسی گفته نشخوارِ آدمیزاد حرف است؟ شتر زانو می‌زند روی شن،گوسفند ایستاد داخل آغل، گاو در طویله و اسب در اصطبل، قوت لایموتش را که به تعجیل خورده بالا می‌دهد، آسیاب می‌کند، دوباره فرو می‌دهد. آدمیزاد چه‌کار می‌کند؟ بالا می‌آورد که دوباره فرو بدهد؟

حرف اگر در دل بماند و بیرون نریزد،  دور دل را می‌گیرد و این توده‌ی صنوبری را سخت می‌کند.  اين قزاق هم آدم است؛ می‌گوید و خالی می‌شود،  دلش را سبک می‌کند و غمباد نمی‌گیرد.  حالا این حرفش را به گوش یک آدم دیگر می‌ریزد.. من آدم پیدا نمی‌کنم،  حرفم را می‌ریزم به تن کاغذ.
حرف نشخوار نیست. شاهد ماجرا باید حرف بزند. یک سر ماجرا ناراستی‌ست یک سرش حقیقت. شاهد ماجرا طرف هیچ‌کدام هم که نباشد، چون طرف حقیقت نبوده، فساد کرده، حرف می‌زند که فتنه و آشوب درونش بیرون بریزد، حرف می‌زند که خودش را از تباهی عملش خالی کند. می‌ماند حقیقت.  حقیقت حرف بزند که چه کار کند؟ از چی حرف بزند؟  خورشید بیاید بگوید که من نور دارم،  گرما دارم، من روشن میکنم؟ نخیر!  حقیقت سکوت می‌کند و بدون اینکه بخواهد خودش، خودش را نشان می‌دهد. بر رغم این‌ها خیلی‌ها را دیده‌ام که حرف نمی‌زنند و سر می‌برند...

 

جوایز کتاب:

برگزیده دهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد

برنده سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال در سال ۱۳۹۶

هفدهمین دوره انتخاب کتاب سال شهید حبیب غنی‌پور 

 

 

سایر کتابهای مولف:

عاشقی به سبک ونگوگ

موهای تو خانه ماهی‌هاست

نامت را بگذار وسط این شعر

روایت دلخواه پسری به اسم سمیر

 

 

 


امتیاز دهید Article Rating
نظرات

در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.